Archiwum sierpień 2016


sie 04 2016 Mąka poznańska
Komentarze: 0

Mąka poznańska (pszenna typ 500), podobnie jak inne mąki, powstaje w procesie przemiału zboża. Typ mąki określany jest w procesie spalenia próbki mąki w wysokiej temperaturze. Jest to ilość gramów popiołu powstały przez spalenie 100 kg mąki. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji domowych klusek, makaronów i ciast na pizzę. Doskonale sprawdza się także w zasmażkach i sosach.

 

Głównym składnikiem mąki poznańskiej, jak każdej mąki pszennej, są węglowodany, które stanowią około 70% jej masy. Najwięcej jest skrobi nagromadzonej w bielmie. Im więcej jest skrobi, tym zwykle mniej jest otrębów, a tym samym niższa jest wartość składników odżywczych. Skrobia należy do doskonałych źródeł energii. Dobrze wiąże wodę, co przydaje się podczas wypieków, gdyż ciasto pozostaje wilgotne. Mąka poznańska zawiera także cukry proste w ilości około 1%. Są one niezbędne podczas produkcji ciasta chlebowego lub drożdżowego. Stanowią bowiem substrat niezbędny do procesu fermentacji. Dzięki nim wypieki są zarumienione.

Mąka poznańska zawiera oczywiście także białko w ilości około 10% jej masy. Z uwagi na pochodzenie roślinne jest ono pełnowartościowym źródłem aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Wypieki warto więc łączyć z produktami pochodzenia zwierzęcego np. mięsami. Białka proste to glutenina oraz gliadyna, które tworzą gluten. Odgrywa on ważną rolę podczas produkcji pieczywa, gdyż chłonie wodę i nadaje ciastu strukturę gąbczastą. Niestety należy do składników uczulających, więc duża liczba osób musi go unikać i wyeliminować ze swojej diety.

Odwiedź także: http://www.jedzpij.pl/maka_poznanska

 

Zawartość minerałów i witamin rośnie wraz z typem mąki. Mąki jasne, do jakich zalicza się mąkę poznańską, zawierają stosunkowo niewiele popiołu. Mąka stanowi cenne źródło fosforu, żelaza, sodu, miedzi, magnezu oraz witamin z grupy B, w tym tiaminy.

 

W mące tłuszcz występuje pod postacią glicerydów, fosfolipidów i steroli roślinnych. Jest ich jednak niedużo - około 1,5%. Ze względu, że są to tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.

aidans : :